Gereja katolik Miri
Puji ka Apai, ka Anak, ka Roh Kudus. Amin


Cathedral Notices   Tmn Tunku   Notis Katedral   Bintulu   Minta Doa   Log In

Pembaptisan Bayi

Pembaptisan Bayi


Infant Baptism  


Untuk Daftar  Kurus on line - Click Here

Untuk mencetak memuat turun borang PDF - click here


Pembaptisan adalah upacara pemula ke Gereja Katolik, menyambut anak anda ke dalam keluarga Kristian. Dari fon pembaptisan lahirlah satu umat Tuhan dari Perjanjian Baru, yang melampaui semua batasan semulajadi atau manusia dari bangsa, budaya, kaum, dan jantina: "Karena oleh satu Roh, kita semua dibaptiskan menjadi satu tubuh." (1 Korintus 12:13) Melalui Pembaptisan kita menerima rahmat Tuhan dan menjadi penyumbang dalam misi Gereja. Ia adalah yang pertama dari tiga sakramen pemulaan dan merupakan asas kehidupan seumur hidup Kristian..
Huraian maklumat ini HANYA dengan pembaptisan kanak-kanak di bawah umur enam tahun. Kerana mereka mampu belajar tentang iman mereka, anak-anak yang lebih tua yang sudah mempunyai hari jadi keenam mereka atau mulai gred pertama mesti mengajar agama sebelum dibaptiskan.

Pembaptisan bayi anda adalah ungkapan keinginan anda untuk berkongsi kepercayaan anda dengan anak anda. Iman adalah hadiah dari Tuhan, hadiah yang perlu dipelihara. Kami melakukan ini melalui doa, membaca Kitab Suci, menghadiri Misa pada hari Ahad, penerimaan Ekaristi, dan menjadi perkhidmatan kepada orang lain. Dalam sakramen Pembaptisan anak anda sedang dimulakan ke dalam Gereja Katolik kerana anda, sebagai ibu bapa, menjanjikan Tuhan dan Gereja untuk membesarkan anak anda dalam amalan iman Katolik. Anda mengambil tanggungjawab yang besar sebagai guru pertama anak anda dalam cara iman. Semoga teladan hidup sehari-hari iman Katolik menjadikan anda guru terbaik.Prosedur untuk Menyediakan Anak Anda untuk Pembaptisan Bayi 

Ia melibatkan empat langkah: 
 1. Satu refleksi yang penuh doa atas pilihan wali datuk. 
 2. Pendaftaran dan temu duga .
 3. Penyertaan ibu bapa dan tuhan-tuhan dalam kelas pra-pembaptisan
 4. Perayaan Sakramen Pembaptisan. 

I. Ibu bapa Tuhan

Pemilihan ibu bapa tuhan kanak-kanak adalah keputusan penting dan harus dibuat dengan pertumbuhan anak dalam iman dalam fikiran. Anda boleh memilih seorang bapa Tuhan dan / atau seorang ibu Tuhan. Ibu bapa Tuhan menerima tanggungjawab, bersama dengan anda, untuk pembentukan iman anak anda di Gereja Katolik. Kepercayaan dan gaya hidup mereka harus mencerminkan tanggungjawab yang mereka terima. Akibatnya, Gereja memerlukan yang berikut dari bapa Allah dan ibu Allah: 
 1. Mereka mengamalkan Katolik, iaitu, mereka menghadiri Misa dan menerima Perjamuan Kudus secara teratur.
 2. Mereka berusia sekurang-kurangnya enam belas tahun.
 3. Mereka telah menerima sakramen Pengesahan.
 4. If 
 5. Jika berkahwin, mereka berkahwin di Gereja Katolik.
 6. Setelah menimbangkan sifat-sifat ini ibu bapa harus memilih ibu bapa tuhan untuk anak mereka. Seorang Kristian bukan Katolik mungkin mengambil tempat untuk pergi bersama dan berdiri sebagai saksi Kristian bersama dengan ibu bapa tuhan Katolik.

II. Pendaftaran dan Temuduga

 1. Panggil paroki untuk temu janji dengan salah seorang imam. KANAK-KANAK KEDUA perlu hadir untuk temu duga.
 2. Isi borang pendaftaran sepenuhnya sebelum wawancara dan sampaikan kepada imam.
 3. Jika anda tinggal di paroki ini dan tidak didaftarkan, sila datang lima belas minit sebelum pelantikan berjadual anda dengan imam untuk mengisi borang pendaftaran paroki untuk keluarga anda.
 4. Pastor akan mewawancara ibu bapa dan menjadualkan mereka untuk kelas pra-pembaptisan.

III. Kelas Pra-Pembaptisan

Kedua ibu bapa dan Tuhan ibu bapa mesti menghadiri kelas pra-pembaptisan. Tujuan kelas ini adalah untuk membantu mereka mendapatkan penghargaan penuh sakramen Pembaptisan dan apa yang dimaksudkan untuk membesarkan anak dalam iman Katolik.

Kelas ini biasanya berlaku pada petang Jumaat sebelum pembaptisan, hanya selepas ibu bapa telah ditemuramah oleh salah seorang imam paroki. Sekiranya seorang atau kedua-dua wali datuk tinggal di luar paroki, mereka boleh mengambil kelas di paroki mereka sendiri. Surat atau sijil yang menyatakan bahawa mereka telah mengambil kelas akan diperlukan sebelum pembaptisan.  .

IV. Perayaan Sakramen Pembaptisan

Selepas selesai kelas pra-pembaptisan, tarikh untuk sambutan akan disahkan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai seorang imam dari luar paroki yang anda ingin melaksanakan sakramen, dia sangat dialu-alukan. Sila maklumkan kepada wartawan temuduga pada waktu pendaftaran.
Compiled by Ben Chang


Download Aplikasi mobile PERCUMA kami
Untuk sambungan langsung dengan kami di Diocese of Miri DOWNLOAD aplikasi percuma kami.