Gereja katolik Miri
Puji ka Apai, ka Anak, ka Roh Kudus. Amin


Cathedral Notices   Tmn Tunku   Notis Katedral   Bintulu   Minta Doa   Log In

Pembaptisan Dewasa ( RCIA)

Pembaptisan Dewasa ( RCIA)
RCIA

Untuk Daftar Kurus RCIA online  Click here

Untuk mencetak atau memuat turun borang PDF Click here


Sacrament of Confirmation

Untuk Daftar Kurus Sakarament Confirmation online  Click here

Untuk mencetak atau memuat turun borang PDF Click here


 Jika anda seorang dewasa yang belum dibaptis seorang Kristian, tetapi berfikir tentang menjadi seorang Katolik, maka langkah pertama adalah pergi ke gereja setempat dan bertanya bagaimana mereka pergi untuk menerima orang ke dalam Gereja. Kebanyakan gereja gembira untuk mengalu-alukan orang baru ke dalam gereja mereka.

Anda mungkin akan diminta untuk mengambil bahagian dalam arahan atau kursus asas katekisme (RCIA). Kadang-kadang imam melakukan ini sendiri atau menyerahkan anda kepada seorang katekis yang anda selesa dengan; sesetengah gereja mempunyai program untuk mempersiapkan orang untuk dibaptiskan. Arahan ini merangkumi ajaran katekisme asas gereja katolik (kira-kira 3-9 bulan)

Ritus Pemasukan Orang Dewasa Kristian (RCIA) adalah proses yang dibangunkan oleh Gereja Katolik untuk calon yang memeluk agama Katolik yang berusia di atas usia baptisan bayi. Calon secara beransur-ansur diperkenalkan kepada aspek kepercayaan dan amalan Katolik. Proses asas berlaku untuk orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua, dengan anak-anak muda yang dimulakan melalui versi yang disesuaikan kadang-kadang salah disebut sebagai Ritus Pemula Kristian Kanak-kanak (RCIC).Ritus inisiasi Kristian (RCIA) adalah nominal di paroki Katedral St. Joseph Miri untuk


1. Menyediakan Orang Dewasa yang belum dibaptis Untuk Sakramen Permulaan (i Pembaptisan, pengesahan & Ekaristi)
2. Menyediakan orang dewasa katolik yang tidak berdaftar untuk Sakramen Pengesahan dan Ekaristi
3.Menyediakan Untuk Penerimaan Dewasa Orang Kristian Dibaptis Ke Komuni Penuh Gereja Katolik .

Ritus Kristus yang bermula dari Orang Dewasa (RCIA) dirancang untuk orang dewasa yang belum dibaptis yang, setelah mendengar misteri Kristus menyatakan, secara sadar dan bebas mencari Tuhan yang hidup dan memasuki jalan iman dan penukaran sebagai semangat Kudus membuka hati mereka. Dengan bantuan Tuhan, mereka akan memperkuat secara rohani semasa persiapan mereka pada waktu yang tepat akan menerima sakramen dengan berkesan. (RCIA, NO 1).

( Nota: Persediaan untuk Pengesahan Remaja Tidak Dalam Skop RCIA ini)
Melakukan hidup anda kepada Tuhan

Pembaptisan adalah sakramen di mana kita berkomitmen kepada Tuhan. Kami mengisytiharkan iman kita kepada Tuhan, Bapa, Anak dan Roh Kudus dan kami berjanji untuk menghindari kejahatan dan melakukan kebaikan.

Upacara pembaptisan untuk orang dewasa adalah serupa dengan pembaptisan kanak-kanak kecuali anda membuat janji baptis anda sendiri. Daripada orang tiri, orang dewasa mempunyai penaja yang berperanan untuk menggalakkan anda dalam iman katolik.

Secara tradisional pembaptisan dewasa berlaku semasa upacara Vigil Easter atau Krismas. Oleh itu, dalam beberapa gereja, anda mungkin diminta untuk menunggu Paskah atau Krismas untuk Pembaptisan. Imam atau katekistus biasanya akan menjadualkan kursus untuk memulakan dan menamatkannya.

Pembaptisan untuk mati atau hampir mati

Walaupun di atas, seseorang di tempat tidur mati dan menyatakan keinginannya untuk menerima Kristus sebagai Juruselamatnya dan ingin dibaptiskan, maka imam itu dapat melaksanakan upacara Pembaptisan bersama dengan upacara terakhir; sebelum kursus biasa di atas. 

Menyertai Komuniti

Apabila anda meminta Pembaptisan, anda meminta menjadi ahli Gereja Katolik. Anda akan dijangka mengambil bahagian dalam kehidupan masyarakat itu secara teratur.Dikumpulkan oleh Ben Chang

Download Aplikasi mobile PERCUMA kami
Untuk sambungan langsung dengan kami di Diocese of Miri DOWNLOAD aplikasi percuma kami.